TÜRK EĞİTİM SEN HATAY 2 NOLU ŞUBESİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Paylaş

“Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube olarak İskenderun Teknik Üniversitesi hakkında son yıllarda birçok konuda yapılan hukuka aykırı işlemler nedeniyle açıklamalar yaparak çeşitli hususlarda kamuoyu ile paylaşımlarda bulunduk.
Sendikamız adına suç duyurusun da bulunmuş, üyelerimiz ve sendikamız adına davalar açmak zorunda bırakılmıştık. Nitekim bu davaların sonuçlananlarının tamamında lehimize kararlar çıktı. Tıpkı Güvenlik görevlileri ve hizmetli personellerin ve diğer personellerin davaları kazandığı gibi bizde hukuk karsısında hep haklı çıktık.
Bugün ki açıklamamızın konusu dava açmamıza neden olan işlemler olmayıp kamuoyunu doğru aydınlatma adına sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği bazı basın yayın organlarımızın yanlış bilgilendirilmesi sonucu yapılan açıklamalar ve sendikamızın faaliyet alanına giren konular hususundadır.
Bildiğiniz gibi geçen günlerde üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu kapsamda üniversiteden yapılan açıklamalarda doğrultusunda çeşitli haberler ve paylaşımlar yapıldı. Ancak yaptığımız araştırmalara göre yapılan açıklamaların kamuoyuna doğru bilgi vermediği kanaati bizlerde oluştu. Keşke gerçek söylenenler paylaşılanlar gibi olsa…
Bu hususta ulaştığımız bazı bilgileri Kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Üniversitemizin doluluk oranı maalesef % 100 değil. Bir kez daha ifade etmek isterim ki keşke öyle olsa.
Birkaç bölümü örnek vererek durumun aslında söylenen gibi olmadığını belirtmek isteriz.
Örneğin;
Mimarlık Bölümü ilan edilen kontenjan 40 kişi yerleşen öğrenci sayısı 5 kişi,
Biyomedikal mühendisliği ilan edilen kontenjan 25 kişi yerleşen öğrenci sayısı 2 kişi,
İnşaat mühendisliği ilan edilen kontenjan 20 kişi yerleşen öğrenci sayısı 5 kişi,
Makine mühendisliği ilan edilen kontenjan 40 kişi yerleşen öğrenci sayısı 23 kişi,
Metalurji ve Malzeme mühendisliği ilan edilen kontenjan 20 kişi yerleşen öğrenci sayısı 1 kişi,
Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği ilan edilen kontenjan 20 kişi yerleşen öğrenci 11 kişi
Yani sadece bu bölümler için toplam ilan edilen kontenjan 165 iken bu bölümlere yerleşen öğrenci sayısı 47 öğrenci olmuştur. Bu yerleşen öğrenciler içerisinde derem bölgesi için özel tanımlanan kontenjanlar dahildir.
Bu rakamlarda göstermektedir ki işin aslının hiç de yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi olmadığıdır. Bu durumu depreme bağlayabiliriz. Ancak yapılan açıklamaların gerçek dışılığını izah etmemize olanak bulunmamaktadır.
İsteyenler ÖSYM’nin Resmî web sayfasından sonuçları görebilirler.
Bir başka konu daha var depremden bağımsız olan.
Kısa adı UNİAR olan Üniversite Araştırmaları Laboratuarı her yıl düzenli olarak yapmış olduğu çalışma ile üniversiteleri çeşitli şekillerde sıralamaktadır.
Bildiğiniz gibi üniversitemiz 2015 yılında kuruldu. ÜNİAR’ın (Türkiye’de üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız araştırma laboratuarı). Yapmış olduğu araştırmalara bakıldığında ise 2020 yılına kadar her yıl düzenli olarak ileriye doğru gittiğini görüyoruz. Ancak 2020 Eylül ayından bu tarafa ise durum pek iç açıcı değil. ÜNİAR’ın yapmış olduğu araştırmaların sonucuna göre Eylül 2020’den bu tarafa üniversitemizin durumu;
Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralamasında 2020 yılı raporunda 29 sırada iken 2023 yılı raporunda 48. Sıraya gerilediği,
Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralamasında 2020 yılı raporunda 15. Sırada iken 2023 yılı raporunda 29. Sıraya gerilediği,
Üniversitelerin “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” Sıralamasında 2020 yılı raporunda 20. Sırada iken 2023 yılı raporunda 53. Sıraya gerilediği,
Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi” Sıralamasında 2020 yılı raporunda 21. Sırada iken 2023 yılı raporunda 44. Sıraya gerilediği,
Üniversitelerin “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” Sıralamasında 2020 yılı raporunda 53. Sırada iken 2023 yılı raporunda 74. Sıraya gerilediği,
Üniversitelerin “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralamasında 2020 yılı raporunda 40. Sırada iken 2023 yılı raporunda 47. Sıraya gerilediği,
Üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” Sıralamasında 2020 yılı raporunda 9. Sırada iken 2023 yılı raporunda 55. Sıraya gerilediğini görüyoruz.
Bu araştırma deprem öncesi yapılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak da https://www.uniar.net/tuma web adresinden tüm bilgilere ulaşılabilir.
Gördüğünüz üzere bahsetmiş olduğumuz bu alanların hiçbirinde ileriye doğru bir gelişme yoktur. En dikkat çekici sonuçlardan biri de Kurum Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet düzeyinde görülmektedir. 2020 yılı Raporuna göre kurum Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet düzeyi yeni kurulan bir üniversite olmamıza rağmen en iyi üniversiteler arasındayken bugün oldukça endişe verici düzeye düşmüştür.
Evet bahsedeceğimiz çok konu var ama bahsettiğim bu kanunlar bile üniversitemizin ne halde olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu için de başta bölgemizin yönetim otoriteleri olmak üzere tüm paydaşları göreve davet ediyorum. Şehrimiz ve bölgemiz adına büyük önem arz eden Üniversitemize sahip çıkalım.
Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.”

Yavuz selim YANIK
Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu
Şube Başkanı


Paylaş
Kategori:
Etiketler: