Bölgemizde Hastalarına Gözü Gibi Bakan Gözde Cerrah Tıp Merkezi Şu Ana Kadar 10 Binden
Fazla Katarakt Ameliyatı Gerçekleştirdi.
Katarakt Nedir?
Gözde Cerrahi Tıp Merkezi Baş Hekimi aynı zamanda Göz Hastalıkları Uzmanı. Opr. Dr. Yahya Sıddıkoğlu, Katarak Hastalığı konusunda önemli açıklamalarda bulunarak; “Göz bebeğimizin hemen arkasında, gözümüze uzakta 10, yakında ise 13 numara kırıcılık kazandıran doğal merceğimiz bulunur. Katarakt, doğal merceğimizin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Katarakt hastalığı doğal merceğin matlaşması sonrası buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş hissi verir. Katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahidir. Katarakt tedavisi çok geç kalınmadan yapılmalıdır.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Kataraktın en belirgin belirtileri olarak,
Görme seviyesinde azalma
Gece görüşünde bozulma
Güneşli havada bulanık görme
Işığa hassasiyet
Gözlük numaralarının sık değişmesi
Renklerde bulanıklaşma gibi şikayetleri sıralayabiliriz
Katarakt genellikle atmışlı yaşlardan itibaren oluşmaya başlasa da çok daha erken yaşlarda hatta bebeklik çağında bile gözlenebilmektedir. Şeker hastalarında gözde darbeye maruz kalanlarda veya uzun süre kortizon kullanan hastalarda erkenden de katarakt görülebilir.
Kataraktın Tedavisi Nedir?
Kataraktın tedavisi ameliyattır. Bulanıklaşan mercek ameliyatla boşaltılır. Doğal mercek alınınca göz uzakta 10, yakında 13 numaralık kırıcılıktan mahrum kalmış olur. Bu yüzden katarakt ameliyatı sırasında, göz içine gözün ihtiyaç duyduğu kuvvette yeni bir mercek yerleştirilir. Günümüzde en yaygın uygulanan katarakt ameliyatı yöntemi fakoemülsifikasyondur, kısaca fako denir. Bu ameliyatlar cerrahın tercihine göre damla, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.
Genellikle dikiş konmadığından yanlış olarak lazerli katarakt cerrahisi sanılır. Aslında bir de
lazerle katarakt cerrahisi vardır. Femtosaniye lazerli fako cerrahisi ameliyatında önce lazerle bazı cerrahi müdahaleler lazer ile yapılır. Fako cerrahisi bazı aşamalar hazır hale gelmiş olarak tamamlanır. Bilgisayar yardımıyla çalışan femtosaniye lazer teknolojisi, katarakt
operasyonlarında dünyadaki en ileri teknoloji olması dolayısıyla ameliyat güvenliğini artırır, yeni takılan merceğin mükemmel konumlanmasını sağlar
Katarakt tedavisinde, en az kullanılan teknolojiler kadar önemli bir başka etken ise göz içerisine yerleştirilecek olan yapay merceklerdir. Katarakt ameliyatı sırasında gözün içine yerleştirilen merceklerle gözde var olan astigmat düzeltilebilir, uzak ve yakın gözlük ihtiyacı ortadan kaldırılabilir” dedi.
Katarakt Ameliyatı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Katarakt ameliyatı, modern tekniklerin gelişimi ile ağrısız bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gözde Cerrahi Tıp Merkezi Baş Hekimi Yahya Sıddıkoğlu, hasta aynı gün eve
dönebilmektedir. Katarakt ameliyatının başarısında hekimin tecrübesi kadar, kullanılan
teknolojiler, sarf malzemeleri, merceğin kalitesi ve ameliyathanenin güvenliği çok önemlidir.
Oluşmuş kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Kataraktın tek tedavisi
ameliyattır. Katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin olarak azaltarak hastanın yaşantısını rahatsız etmeye başlar. Katarakt ameliyatı için kullanılan teknoloji ve göz içine konulan merceğin kalitesi ameliyatın başarısını ve en önemlisi hastanın görme kalitesini belirler. Tüm katarakt rahatsızlığı olan hastaların, sorgulaması gereken en önemli konu gözlerinin içine konulacak merceğin kalitesi olmalıdır” dedi.
Normal hayata dönüş ne zaman olur?
Ameliyat sonrasında bir süre damlalar kullanılarak göze koruma sağlanır.
Yaklaşık 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekir.
Ameliyattan 2-3 gün sonra hemen hemen tüm hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilir.