İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Kırmızı Salon’da yapılan Teknoloji Sohbetleri kapsamında, İSTE Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin tarafından “Dünyayı Değiştiren Matematikçiler ve İlginç Hayatları” isimli bir sunum gerçekleştirildi.
Konuşmasında matematiğin önemini vurgulayan uçsuz bucaksız bir dünya olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, geçmişte yaşayan matematikçilerin ilginç hayatlarını örnekler vererek anlattı. İSTE Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) tarafından düzenlenen Teknoloji Sohbeti’nde; Hypatia, Leonhard Euler, Carl Friedrich Gauss, Andrew Willes gibi tarihte iz bırakan meşhur matematikçilerin ilginç hikâyeleri anlatıldı. Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, gerçekleştirdiği buluşlarının başkaları tarafından sahiplenildiği için buluş yapmayı bırakan Isaac Newton’un daha sonra tekrar bilim hayatına döndüğünü belirtti. Çağın en üretken matematikçisi olarak Leonhard Euler’i tanıtan Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, Euler teorilerinin kendisinin de hayatına damga vurduğunu söyledi. Kırk yıl boyunca çözmek için uğraştığı bir özdeşliği, Leonhard Euler’in denklemleri sayesinde çözdüğünü ve bununla ilgili olarak hazırladığı tebliğini uluslararası bir konferansta sunduğunu ifade etti. Tezinin doğruluğunun kabul edilmesinin ardından, hazırladığı makalenin bir dergide yayınladığını sözlerine ekledi. Matematik dünyasında; ‘Matematikçilerin Prensi’ olarak tanınan Gauss’un hayatından da kesitler sunan Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, ‘Gauss’un ilkokul öğretmeni G. Büttner, öğrencilerini oyalamak için 1’den 100’e kadar olan sayıları toplamalarını isteyince, Gauss cevabı birkaç saniye içinde bularak hem öğretmenini, hem de asistanı Martin Bertels’i hayrete düşürdü. Küçük Gauss, sayı listesinin iki zıt ucundan birer sayı alıp topladığında hep aynı sonucun çıktığını fark etmişti’ diyerek ardışık sayı formülünün nasıl bulunduğunun hikâyesini gösterdiği video eşliğinde anlattı. Matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçilerinden Harezmî, Ömer Hayyam, Matrakçı Nasuh ve Uluğ Bey gibi isimlerin de dönemlerinin çok büyük matematikçileri olduğuna dikkat çekildi. Uluğ Bey’in önemli bir matematikçi ve bilim adamı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, Semerkant’ta yaptırdığı rasathanenin çok önemli çalışmalara sahne olduğunu söyledi.
Matematiğin, “aşk” olduğunu ve ayrıca problemlerin çözümü ile teknolojinin gelişmesi için de şart olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin, İSTE’de ders vermekten ve öğrencilerle birlikte bilimsel çalışmalarda bulunmaktan son derece haz aldığını söyleyerek, yoğun katılımın olduğu programı tamamladı. Sohbete katılan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi İnayet Derin’e teşekkür ederek, plaket verdi.